Mostar

Dva sata vožnje južno od Sarajeva nalazi se grad Mostar, središte Hercegovine. Ovaj grad sa oko 100.000 stanovnika smješten je između planina Velež, Hum i Čabulje. Kroz grad protiče najljepša rijeka u zemlji – Neretva.
Glavna mostarska atrakcija je Stari most, jedan od najspektakularnijih osmanskih mostova. Rasprostranjeno je vjerovanje da je Mostar ime dobio po svom Mostu, odnosno po mostarima, čuvarima Mosta. Most, koji je 1565. godine izgradio neimar Hajrudin, dvorski arhitekta sultana Sulejmana Veličanstvenog, bio je pravo malo arhitektonsko čudo u vrijeme svog nastajanja i u narednim stoljećima u potpunosti je definirao grad Mostar.

Svojevrsna ulaznica u svijet odraslih za mnoge mlade Mostarce predstavlja skok sa Mosta u hladnu, zelenu vodu rijeke Neretve. Klub skakača “Mostari” (www.mostari.ba) godinama njeguje tradiciju skokova, a svakog jula “Mostari” organiziraju međunarodno takmičenje u skokovima. Ukoliko Mostar posjećujete tokom drugih (toplih) mjeseci, članovi Kluba će biti sretni da Vam, za malu naknadu od 50 KM, pokažu svoju vještinu. (Klub skakača “Mostari” smješten je u kuli koja se nalazi na desnoj strani Mosta). Stari most okružen je kulama, koje su dodavane kako je rastao grad i potreba za kontrolom Mosta.

Mostarski Stari grad i većina gradskih atrakcija izgrađeni su na Mostu, ili u niegovoj neposrednoj blizini, čineći tako grad kompaktnim, pa ćete imati dovoljno vremena da radite ono što rade i stanovnici Mostara – sjedite u hladu kafane i satima ispijate kafu, gledajući ljude kako prolaze pokraj Vas. Mnoštvo je kafana u Mostaru, pa birajte. Iako su ožiljci nedavnog (1992-1995.) rata još uvijek vidljivi, lagana šetnja Starim gradom (duž obje strane rijeke) za trenutak će Vas odvesti u osmanski period mostarske prošlosti. Za predivan pogled i kratku turu kroz historiju posjetite kulu Tara, lociranu na lijevoj strani (ukoliko gledate nizvodno) Mosta. 

U nekadašnjoj oružarnici smješten je Muzej Stari most, koji je tokom ljetnjih mjeseci otvoren od 10 do 18 sati, od utorka do nedjelje. U zimskim mjesecima vrata Muzeja otvorena su od 11 do 14 sati. Muzej je zatvoren ponedjeljkom. Cijena ulaznice je 5 KM (2.5 Eura) za strane posjetitelje, odnosno 2 KM (1 Euro) za domaće posjetitelje, pa sa sobom povedite nekog od domaćih, ukoliko ste stranac i želite da uštedite na ulaznicama. U blizini Mostara su i druga interesantna mjesta u Hercegovini, poput vodopada Kravice, Blagaja i tekije na Buni, Međugorja, i Parka prirode “Hutovo Blato”.


U blizini Mostara su i druga interesantna mjesta u Hercegovini, poput vodopada Kravice, Blagaja i tekije na Buni, Međugorja, i Parka prirode “Hutovo Blato”. Ukoliko odlučite da prenoćite u Mostaru i posjetite neka od navednih mjesta, kontaktirajte Turističku asocijaciju Hercegovačko-neretvanskog kantona
(web adresa: www.hercegovina.ba; kontakt:  hercegovina@hercegovina.ba ili +387 36 397 350.)

Najlakši način da dođete iz Sarajeva u Mostar je automobilom, prateći regionalni put M-17. Također, možete putovati autobusom, ili vozom. Za raspored vožnji pogledajte sekciju Do i od Sarajeva.

Kalendar događaja


EUR 1
GBP 1
USD 1
Rječnik


Sarajevo Navigator - PDF Download
Video ture